Kruidentuin

Verse kruiden zijn heerlijk om mee te koken en geven extra smaak aan je gerechten. Het voordeel van een kruidentuin ten opzichte van een moestuin is dat je vaak niet alles in een keer hoef te oogsten. Bij veel kruiden kan je af een toe een takje of wat blaadjes plukken voor in je gerecht. Kruiden zijn vaak gemakkelijk in potten te houden, dus ook goed voor op je balkon.

Aan veel kruiden komen mooie bloemen die je tuin niet alleen sieren maar ook insecten als bijen aantrekken. Kruiden zijn dus lekker voor jezelf en ook voor de bij.

Lage aanschafprijs

Een kruidentuin is niet duur. Het is goedkoper om je kruiden te zaaien in plaats van opgekweekte plantjes te kopen. Vraag ook eens bij vrienden of je buren of je stekkies kan krijgen.

Gemakkelijk

Een kruidentuin is gemakkelijk aan te leggen en het kan vrijwel overal.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door een moestuin voorkomt dit wateroverlast doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Onderhoudsarm

Een kruidentuin heeft niet veel onderhoud nodig. Als je kruiden in een pot hebt moet je ze wel regelmatig water geven.

Minder droogte

Een kruidentuin draagt nauwelijks bij aan het beperken van droogte.

Biodiversiteit

Veel kruiden geven bloemen die allerlei nuttige insecten aantrekken zoals bijen en hommels.

Aandachtspunten

Als je de kruiden niet snoeit krijgen ze ook bloemen. Vaak kan je deze ook eten. Let wel op dat de smaak van het blad van bloeiende kruiden wel achteruit gaat. Dit kan je voorkomen door ze te snoeien voordat ze gaan bloeien.

Dit zijn de meest populaire kruiden voor in je tuin:

Tijm, Dille, Rozemarijn, Munt, Basilicum, Oregano, Salie, Koriander, Bieslook, Citroenmelisse, Lavendel, Stevia, Tuinkers, Selderij en Peterselie

Meer oplossingen
  • Eekhoorns tuin

    Eekhoorns komen vooral in het oosten en midden van ons land voor en zijn te vinden in bosrijke omgevingen op plekken waar veel eiken, beuken en hazelaars staan.

  • Plaats een regenwaterzuil

    Een regenwaterzuil is vergelijkbaar met een regenton, maar vaak groter en hoger en kan tot wel 400 liter water opvangen.

  • Bodembedekkers

    Bodembedekkers zijn lage planten die als het ware zorgen voor een soort tapijt van bladeren.

  • Maak je eigen compost

    Geef je planten extra voeding door je eigen compost te maken.