Leg een gazon aan
Behalve dat een gazon heerlijk is voor kinderen om op te spelen of om zomers lekker op te zonnen heeft een grasveld nog meer voordelen. Regenwater kan gemakkelijk de grond inzakken waardoor problemen met wateroverlast in de tuin verminderd kunnen worden. Doordat het water de grond in kan zakken wordt het grondwater aangevuld wat weer helpt om verdroging te voorkomen.
Omdat planten minder snel opwarmen dan stenen en tegels, helpt een gazon (of andere planten) in de tuin ook om de omgeving koeler te houden op hete dagen.
Lage aanschafprijs
Een gazon inzaaien is de goedkoopste oplossing. Heb je geen geduld tot het gras volgroeid is, dan kan je ook complete grasmatten kopen die je uitrolt in de tuin.
Gemakkelijk
Het onderhouden van een gazon is redelijk eenvoudig. Gebruik hiervoor de tips die bij ‘aandachtspunten’ hieronder genoemd worden.
Beperking wateroverlast
Als je verharding vervangt door een gazon voorkomt dit wateroverlast doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.
Verkoeling
Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.
Onderhoudsarm
Je kunt een gazon prima onderhouden met wekelijks maaien. Het kan zijn dat jouw gazon iets meer aandacht vraagt om hem mooi en gezond te houden.
Minder droogte
Een bodem die bedekt is met gras droogt minder snel uit. Tijdens droge zomers kan je gazon uitdrogen en geel kleuren. Om dit te voorkomen sproeien veel mensen hun gazon ’s zomers (preventief) met kraanwater. Dit is natuurlijk hartstikke zonde van ons drinkwater.
Biodiversiteit
Gras is goed voor de ecologie. Alleen voor bieden veel andere planten en bomen meer voedsel en schuilplaatsen voor allerlei nuttige dieren.
Aandachtspunten
Een gazon onderhouden is niet veel werk. Vaak is wekelijks maaien al voldoende. Maar voor een echt mooi en gezond gazon kan je de volgende tips volgen:
In het voorjaar verwijder je mos en belucht je de bodem. Dit doe je met een zogenaamde verticuleerhark.
Kale plekken zaai je bij met graszaad. Houd de bodem goed vochtig voor het ontkiemproces. Het zaad ontkiemt alleen als de temperatuur al een aantal dagen 10 graden of meer is geweest.
Bekalk je gazon. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde).
Bemest je gazon. Gebruik een biologische meststof om zogenaamde ‘verbranding’ te voorkomen.
Maai je gazon wekelijks. Je kunt het maaisel laten liggen, dit zorgt weer voor voeding.
In de zomer kun je nog een keer bemesten.
In het najaar strooi je nog eens kalk, zeker als de zuurtegraad lager dan 5,5 is.
Je kunt ervoor kiezen om je gazon winterklaar te maken door een speciale najaars meststof toe te dienen. Het gras gaat dan sterk de winter in en het gaat mos en onkruidgroei tegen.