Plaats een wateropslagtank

Een wateropslagtank kun je gebruiken om regenwater op te slaan en later te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de tuin, maar ook voor de WC of wasmachine. Met deze maatregel help je wateroverlast tegen te gaan en bespaar je tegelijkertijd drinkwater.

De systemen zijn er in alle soorten en maten en daarom is er voor elk huis een geschikte plek te vinden: ergens in het huis, in de kruipruimte of in de tuin. Het opgevangen regenwater van het dak, het terras en/of de tuin, wordt opgeslagen in de wateropslagtank. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat je het regenwater kunt gebruiken op het moment dat het jou uitkomt.

Overigens, regentonnen, regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen zijn voorbeelden van relatief simpele wateropslagtanks. Klik op deze oplossingen voor meer informatie daarover.

Lage aanschafprijs

De kosten voor een wateropslagtank met regenwatergebruikssysteem zijn relatief hoog, denk aan enkele duizenden euro’s. Daarentegen kun je wel besparen op drinkwater, maar het duurt even voordat je de investering eruit hebt.

Gemakkelijk

Een wateropslagtank met hergebruiksysteem moet altijd door een expert aangelegd worden.

Beperking wateroverlast

Een wateropslagtank met hergebruiksysteem heeft meestal een behoorlijke opvangcapaciteit. Een groot deel van het regenwater wordt dus in de wateropslagtank opgevangen en komt daarmee niet op straat of in het riool terecht. Dat helpt tegen wateroverlast.

Verkoeling

Een wateropslagtank heeft geen directe invloed op het tegengaan van hittestress.

Onderhoudsarm

De mate van onderhoud en eventuele slijtage op den duur varieert per systeem en is ook afhankelijk van de gebruikte onderdelen. Een jaarlijkse inspectie is aanbevolen. Daarnaast is het verstandig regelmatig de dakgoten schoon te maken, zodat er niet onnodig veel vuil bij de regenwateropvang mee komt.

Minder droogte

Omdat er geen sprake is van infiltratie, scoort deze oplossing laag op het tegengaan van droogte. Wel draagt een wateropslagtank bij aan waterbesparing. Opgeslagen regenwater kan later worden gebruikt om bijvoorbeeld de tuin te besproeien in tijden van droogte.

Biodiversiteit

Een wateropslagtank heeft geen directe invloed op de ecologie.

Aandachtspunten

Er zijn veel verschillende soorten wateropslagtanks, van heel simpel tot grote complexe systemen;
De grootte van het type wateropslagtank is onder andere afhankelijk van lokale neerslaggegevens, oppervlakte van het dak, balkon of versteende tuin, en het verwachte watergebruik.

Meer oplossingen
  • Eekhoorns tuin

    Eekhoorns komen vooral in het oosten en midden van ons land voor en zijn te vinden in bosrijke omgevingen op plekken waar veel eiken, beuken en hazelaars staan.

  • Bodembedekkers

    Bodembedekkers zijn lage planten die als het ware zorgen voor een soort tapijt van bladeren.

  • Maak en goot

    Een goot is een eenvoudige manier van het bovengronds afvoeren van regenwater in de tuin.

  • Maak je eigen compost

    Geef je planten extra voeding door je eigen compost te maken.