Op een erf dat al jaren in de familie is, bouwden Frank en zijn vrouw hun droomhuis. Een prachtige plek met achter het huis een ruime weide voor de paarden en wat schapen. Hoewel ze genieten van de ruimte, merken ze dat de zomers steeds warmer worden en dat de zon een steeds groter deel van het jaar fel op het huis brandt. “Het werd echt tijd om iets te doen aan de hitte op ons erf”, vertelt Frank.

Bomen planten

Frank vervolgt zijn verhaal: “Ik ging op onderzoek uit naar de mogelijkheden en het planten van een aantal bomen op ons terrein bleek de beste optie. De bomen zorgen niet alleen voor schaduw, ze helpen daarnaast het vocht beter vast te houden. En dat is zowel in droge als natte periodes goed. Maar, bomen zijn niet goedkoop. Ik wilde geen hele jonge boompjes planten, want dan zitten we nog vijf jaar in de brandende zon.”,

Geld voor bomen

“Na wat onderzoek en contact met verschillende mensen, kwam ik er achter dat ik in aanmerking kon komen voor een subsidie van het waterschap Rivierenland. Zij vinden het, net als gemeenten, belangrijk dat de inwoners van hun gebied hun eigen woonomgeving vergroenen. Met de subsidie was het ineens een stuk aantrekkelijker om al wat grotere bomen te planten op ons terrein”.

Koeler

“Ik ben erg blij dat we dit konden doen en we merken langzaamaan verschil. De schaduw valt nog mee, maar de bomen zorgen wel voor verkoeling en ik zie dat onze weides veel groener blijven nu de bomen er staan. We moesten ze alleen wel paard-proof maken, want de jonge takjes waren voor de paarden lekker om aan te knabbelen. Dat was niet de bedoeling. Nu staan er vier paaltjes om heen met een wit koord ertussen. Geen schrikdraad hoor. De omheining van de weide heeft wel schrikdraad. Dit ziet er hetzelfde uit, dus komen ze er liever niet aan.”

Veld vol zoemende beestjes

Frank probeert op zijn erf ook op andere manieren na te denken over het klimaat en het bevorderen van de biodiversiteit. “Ik maai tegenwoordig minder vaak. We laten het gras gewoon groeien en de klaver die er in zit kan lekker haar gang gaan. We hebben nu een veld met kleine witte bloemetjes. Anders dan zo’n glad biljartlaken, maar zo’n veld met zoemende beestjes is een mooi gezicht. Ik vind het mooi om mijn kinderen te laten zien hoe je voor de natuur kunt zorgen en hen te leren wat er allemaal groeit en bloeit.”

Raad en daad

Frank heeft een mooie tip voor jou als je werk wilt maken van het vergroenen van je tuin of erf: “Ik wist niet dat er vanuit instanties zoals het waterschap en de gemeente geld beschikbaar is. Het loont echt de moeite om daar eens naar te kijken. En als er geen geld beschikbaar is, staan de mensen je graag bij met raad en daad. Je staat er niet alleen voor. Als ik het kan, kan jij het ook!.”.

Het klimaat verandert, verander jij mee? 

Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden.  Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.

Berg & Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland

Afbeeldingen bij dit bericht zijn gemaakt door: Feather Visuals

Nieuws

  • Hanneke en Leon veranderen mee: “Buurttuin zorgt voor verbinding”

    Leon en Hanneke over hun buurttuin in NIjmegen: “De kracht van onze plek zit in het gezamenlijk samen zorgen voor onze buurttuin. Elke buur heeft zijn eigen talenten en doet wat daarbij past. De buurttuin is van ons allemaal."

  • Marietje verandert mee: “Alle ruimte voor groen in de tuin” ”

    Marietje Beers uit Weurt:“Toen we dit nieuwbouwhuis kochten met een flinke tuin, wilde ik er echt iets moois van maken waar we de natuur volop konden, ruiken, proeven en plukken." Ze laat zien dat ook jij makkelijk kunt genieten van een groene tuin.

  • Hans Cees verandert mee: “Samen maken we de buurt groener”

    Ecoloog Hans Cees Speel vindt het belangrijk om samen met de buren bezig te zijn met klimaatadaptatie en dat is makkelijker dan je denkt. Hans Cees vertelt je meer.

  • Frank verandert mee: “Bomen zorgen voor schaduw op ons erf”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Frank de Wit uit Ewijk zorgde voor verkoeling op zijn erf door het planten van een aantal bomen.

  • Rieteke verandert mee: “de wereld stekkie voor stekkie groener maken”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Rieteke Schraven uit Malden is verzot op tuinieren en ruilt stekjes met iedereen die dat wil. Ga langs bij Rieteke en haar Happy Stekkie Ruilplekkie.

  • Lambert verandert mee “Biodiversiteit is heel belangrijk ”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Lambert Romijners uit Beneden Leeuwen heeft een passie voor natuur. Werkt in zijn eigen tuin aan meer biodiversiteit en steekt met zijn passie graag anderen aan.

  • Heet, heter, heetst

    De verandering van het klimaat zorgt niet alleen voor meer neerslag, het wordt ook warmer. Dat merken we vooral in de zomers. Bij temperaturen boven de 25 graden ligt hittestress op de loer. Wil je zelf zorgen voor een koele omgeving? Begin dan in je tuin.

  • Natte kruipruimtes in de zomer?

    Veel huizen in het land van Maas en Waal hebben nog steeds last van natte kruipruimtes en soms ook ondergelopen kelders. We hebben zes handige weetjes over vochtige kruipruimtes en hoge grondwaterstand voor je op een rij gezet.

  • Het klimaat verandert, verander jij mee?

    Maak kennis met Verander Jij Mee en ga zelf aan de slag om van jouw tuin een groene oase te maken. Dan is je tuin beter bestand tegen natte én droge periodes.

  • Bereid je voor op droogte, vang water op.

    Bereid je voor op droge zomers. Vang regenwater op in je tuin.