“Ik kom van de boerderij. Ik was altijd graag buiten en hielp in onze moestuin. Mijn moeder werkte bij een natuureducatiecentrum, dus ja je kan wel zeggen dat ik iets heb met natuur en groen ja”, lacht Marietje Beers uit Weurt. “Toen we dit nieuwbouwhuis kochten met een flinke tuin, wilde ik er echt iets moois van maken waar we de natuur volop konden, ruiken, proeven en plukken. We wisten niet precies hoe we moesten beginnen. Ons tuinavontuur startte bij de tuinen van Appeltern. Daar kon iemand ons helpen met het maken van een eerste schets en zelfs het maken van uitgewerkt tuinplan. ”

“Met de schets en onze eigen fantasie hebben we onze tuin uiteindelijk zelf helemaal ingericht. Het is een fijne plek geworden met allemaal verschillende hoekjes, en doorkijkjes. Het is een plek waar we tot rust kunnen komen, en tegelijk is er op elke plek in de tuin iets te beleven. Er staan verschillende fruitbomen en struiken, ik heb planten die prachtig bloeien en heerlijk ruiken. De kinderen hebben hun eigen tuintje en er zijn plekken die zorgen voor schaduw waar je heerlijk kunt zitten.”

Oase van rust

“De tuin is voor mij een plek waar ik echt tot rust kan komen. Ik heb twee jonge kinderen en werk in de verslavingszorg. De tuin is echt een plek waar ik mijn hoofd leeg maak. Er is altijd wel iets te doen en de tuin geeft bijna elke week een mooie vaas met bloemen. Al moet ik wel zeggen dat het dit jaar met al die regen wel wat minder was dan vorig jaar.

Ik mag niet klagen, want door onze groene tuin is er voldoende ruimte voor al dat regenwater om de grond in te zakken. En onze tuin is op warme dagen ook echt lekker koel. Je merkt echt verschil tussen onze tuin en een tuin die voornamelijk bestaat uit tegels.”

Verstopplekjes

“Soms als ik naar de tuin kijk, kan ik wel eens denken is het niet een beetje rommelig? Maar ik weet ook, juist voor de natuur is zo’n rommelige tuin goed. Er zijn genoeg plekken voor insecten en kleine dieren om een schuilplekje te vinden en door alle bloemen heb ik ook volop vlinders, bijen en andere bestuivers in de tuin. En ook voor de kinderen is het heerlijk om hier lekker hun gang te gaan. Ze spelen in het gras en zich verstoppen in de hoekjes in de tuin. Ze hebben ook allebei een eigen tuintje in een bak dat ze graag verzorgen. Zo hoop ik dat ik ze de liefde voor de natuur en het eten dat er groeit kan bijbrengen”.

Koken uit eigen tuin

“Want, ja onze tuin is niet alleen heerlijk om in te zitten we kunnen er ook heerlijk uit eten. Ik kook met de groenten die groeien, maak jam van het fruit, gebruik de kruiden om gerechten op smaak te brengen. Ik kan daar echt van genieten. Onze tuin begint zodra je de deur uit stapt. Tot aan het huis groeien de planten. Wij trekken niet onze woonkamer door naar de tuin, maar zo halen we de tuin naar binnen. Aan de gevel groeien tomatenplanten prima en ook de bakken met kruiden doen het hier perfect”, vertelt Marietje terwijl ze laat zien wat ze allemaal gebruikt in de keuken.

Maak het een beetje spannend

Marietje heeft ook een aantal tips voor mensen die ook een groene oase willen maken van hun tuin: “Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen zo’n tuin heeft als die wij hebben, maar de natuur een beetje dichterbij halen kan in elke tuin en zelfs op je balkon. Begin klein, bijvoorbeeld langs je schutting. Ik zeg altijd: maak het een beetje spannend. Kies planten die heerlijk ruiken, die bloemen geven om te plukken of die groente of fruit geven om te oogsten. Elk beetje groen in je tuin, is welkom. En wil je nog een stapje verder gaan en meer planten in je tuin: verdiep je in de standplaats van de planten. Het maakt echt uit waar je planten neerzet. En je geniet het meest van je planten als ze uitbundig groeien en bloeien. Zo had ik een vijgenboom achter in de tuin die maar niet lekker ging. Het bleek dat ie veel liever wat meer in de zon staat. We hebben ‘m verplaatst en nu is hij prachtig en geeft heel veel vruchten. En ook de lavendel stond niet helemaal goed. Ik heb er niets aan gedaan, maar op eens groeide hij ook 50 centimeter verderop en dat deel van de plant is prachtig. Ik laat het maar zo. Ik laat de natuur lekker haar gang gaan.”

Het klimaat verandert, verander jij mee?

Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden. Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.

Berg en Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland

Afbeeldingen en video bij dit bericht zijn gemaakt door: Feather Visuals

Nieuws

  • Hanneke en Leon veranderen mee: “Buurttuin zorgt voor verbinding”

    Leon en Hanneke over hun buurttuin in NIjmegen: “De kracht van onze plek zit in het gezamenlijk samen zorgen voor onze buurttuin. Elke buur heeft zijn eigen talenten en doet wat daarbij past. De buurttuin is van ons allemaal."

  • Marietje verandert mee: “Alle ruimte voor groen in de tuin” ”

    Marietje Beers uit Weurt:“Toen we dit nieuwbouwhuis kochten met een flinke tuin, wilde ik er echt iets moois van maken waar we de natuur volop konden, ruiken, proeven en plukken." Ze laat zien dat ook jij makkelijk kunt genieten van een groene tuin.

  • Hans Cees verandert mee: “Samen maken we de buurt groener”

    Ecoloog Hans Cees Speel vindt het belangrijk om samen met de buren bezig te zijn met klimaatadaptatie en dat is makkelijker dan je denkt. Hans Cees vertelt je meer.

  • Frank verandert mee: “Bomen zorgen voor schaduw op ons erf”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Frank de Wit uit Ewijk zorgde voor verkoeling op zijn erf door het planten van een aantal bomen.

  • Rieteke verandert mee: “de wereld stekkie voor stekkie groener maken”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Rieteke Schraven uit Malden is verzot op tuinieren en ruilt stekjes met iedereen die dat wil. Ga langs bij Rieteke en haar Happy Stekkie Ruilplekkie.

  • Lambert verandert mee “Biodiversiteit is heel belangrijk ”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Lambert Romijners uit Beneden Leeuwen heeft een passie voor natuur. Werkt in zijn eigen tuin aan meer biodiversiteit en steekt met zijn passie graag anderen aan.

  • Heet, heter, heetst

    De verandering van het klimaat zorgt niet alleen voor meer neerslag, het wordt ook warmer. Dat merken we vooral in de zomers. Bij temperaturen boven de 25 graden ligt hittestress op de loer. Wil je zelf zorgen voor een koele omgeving? Begin dan in je tuin.

  • Natte kruipruimtes in de zomer?

    Veel huizen in het land van Maas en Waal hebben nog steeds last van natte kruipruimtes en soms ook ondergelopen kelders. We hebben zes handige weetjes over vochtige kruipruimtes en hoge grondwaterstand voor je op een rij gezet.

  • Het klimaat verandert, verander jij mee?

    Maak kennis met Verander Jij Mee en ga zelf aan de slag om van jouw tuin een groene oase te maken. Dan is je tuin beter bestand tegen natte én droge periodes.

  • Bereid je voor op droogte, vang water op.

    Bereid je voor op droge zomers. Vang regenwater op in je tuin.