“Toen ik hier kwam wonen raakte ik in gesprek met mijn buurman Jan”, start Hanneke haar verhaal. “In die gesprekken met Jan kwam de droom van een buurttuin waar we samen met de buurt voor zorgen en van genieten steeds weer ter sprake. Samen maakten we voorzichtig plannen voor een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Na wat gesprekjes in de buurt en met de wijkregisseur kreeg het plan steeds meer vorm. En het was voor mij een leuke manier om de mensen in de buurt te leren kennen. Samen met de wijkregisseur van de gemeente deed ik een oproepje voor een bijeenkomst in onze toekomstige buurttuin, dat destijds niet meer was dan een braakliggend veldje. De bijeenkomst werd druk bezocht. Bij veel meer buren was er behoefte aan ontmoeting en samen iets doen voor de buurt. Tijdens die dag leerde ik ook Léon kennen.”

Middel voor ontmoeting

Léon vult aan: “Ik vond het een goed idee van Hanneke en Jan om van het veldje een mooie buurttuin te maken. Ik vind duurzaamheid en het vergroten van biodiversiteit belangrijk. Maar, het sociale aspect is wat me echt aantrok om een actieve rol te spelen bij de ontwikkeling van de buurttuin. De Postweg is een heel lange straat en veel mensen hebben alleen contact met hun directe buren. Deze tuin kon een mooi middel zijn om met elkaar in contact te komen en met elkaar leuke activiteiten te organiseren”.

Samen zorgen

“Het grappige is dat wij de vader en moeder van de buurttuin worden genoemd, maar eigenlijk hebben we allebei helemaal geen groene vingers”, lacht Hanneke. “De kracht van onze plek zit in het gezamenlijk samen zorgen voor onze buurttuin. Elke buur heeft zijn eigen talenten en doet wat daarbij past. De buurttuin is van ons allemaal. Dankzij ieders inbreng is het een fijne plek geworden die er in de zomer ook nog eens prachtig bijstaat. We werken elke derde zaterdag met zijn allen in de tuin. We nodigen iedereen uit en moedigen mensen aan om ook te komen, zonder dat ze aan de slag hoeven. Het is voor iedereen goed om lekker buiten te zijn en een praatje te maken. Ook daarvoor is die derde zaterdag van de maand. En we beginnen echt te merken dat mensen het fijn vinden. Ook buren die meer op zichzelf zijn komen met plezier naar onze bijeenkomsten.”

Pizza met eigen groenten

Léon vertelt over de verschillende activiteiten die ze organiseren in de tuin: “Samen met de kinderen hebben we moestuinbakken getimmerd. En op de dag dat we ze vullen met zaden en opgekweekte plantjes, bak ik samen met een paar buren pannenkoeken voor de kinderen. Dat is inmiddels al een echte traditie. Net als het oogsten van de groenten uit de moestuintjes. Als we dat doen eten we ook samen pizza en gebruiken we de groenten die we zelf hebben gekweekt. En we vieren Halloween met een echte trick or treat route door de buurt. Hanneke en ik hebben eigenlijk één belangrijke vraag die we onszelf steeds stellen: ‘waardoor krijgen we de mensen in beweging. Wat vinden ze leuk en waar slaan ze op aan’. Ons nieuwe project is bijvoorbeeld een zadenbieb die we willen vullen samen met een andere buurttuin vlakbij. Je merkt dat daar weer andere mensen enthousiast van worden. We hebben contact via onze buurt WhatsApp groep en we hebben een informatiekastje in de buurttuin waar we onze activiteiten aankondigen. Dat werkt heel goed, iedereen die wil kan meedoen.”

Samen genieten

Hanneke is trots op wat ze hebben bereikt en ze denkt nog vaak terug aan buurman Jan, die helaas ziek werd en korte tijd later overleed. “Het is onze kracht dat we ieders talenten benutten. Iedereen die dat wil kan iets bijdragen aan onze gezamenlijke tuin. Zo had buurman Teun tijd om bijna dagelijks in de buurttuin te werken en dat was te zien. We zijn zo blij met onze Teunman. De tuin voelt echt als van ons allemaal. Dat hebben we ook te danken aan buurman Jan. Jan was de drijvende kracht. Ook als het tegenzat met al het regelen en organiseren en overleggen met buren en gemeente. We hebben nu een prachtige plek, maar het ging niet vanzelf. Jan zei als het weer eens tegenzat: ‘We weten wat we willen: een mooie plek waar we met de buurt van kunnen genieten en waar iedereen welkom is’. Het hielp om ons doel voor ogen te blijven zien. Uiteindelijk is het ons gelukt. Jan heeft nog kunnen genieten van de buurttuin, maar helaas veel te kort. In de tuin hebben we een mooi gedenkplekje voor hem gemaakt. Zo is hij er toch bij”.

Het klimaat verandert, verander jij mee?

Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden. Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.

Berg en Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland

Afbeeldingen en video bij dit bericht zijn gemaakt door: Feather Visuals

Nieuws

  • Hanneke en Leon veranderen mee: “Buurttuin zorgt voor verbinding”

    Leon en Hanneke over hun buurttuin in NIjmegen: “De kracht van onze plek zit in het gezamenlijk samen zorgen voor onze buurttuin. Elke buur heeft zijn eigen talenten en doet wat daarbij past. De buurttuin is van ons allemaal."

  • Marietje verandert mee: “Alle ruimte voor groen in de tuin” ”

    Marietje Beers uit Weurt:“Toen we dit nieuwbouwhuis kochten met een flinke tuin, wilde ik er echt iets moois van maken waar we de natuur volop konden, ruiken, proeven en plukken." Ze laat zien dat ook jij makkelijk kunt genieten van een groene tuin.

  • Hans Cees verandert mee: “Samen maken we de buurt groener”

    Ecoloog Hans Cees Speel vindt het belangrijk om samen met de buren bezig te zijn met klimaatadaptatie en dat is makkelijker dan je denkt. Hans Cees vertelt je meer.

  • Frank verandert mee: “Bomen zorgen voor schaduw op ons erf”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Frank de Wit uit Ewijk zorgde voor verkoeling op zijn erf door het planten van een aantal bomen.

  • Rieteke verandert mee: “de wereld stekkie voor stekkie groener maken”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Rieteke Schraven uit Malden is verzot op tuinieren en ruilt stekjes met iedereen die dat wil. Ga langs bij Rieteke en haar Happy Stekkie Ruilplekkie.

  • Lambert verandert mee “Biodiversiteit is heel belangrijk ”

    Laat je inspireren door de inwoners in het gebied "Rijk van Maas en Waal". Lambert Romijners uit Beneden Leeuwen heeft een passie voor natuur. Werkt in zijn eigen tuin aan meer biodiversiteit en steekt met zijn passie graag anderen aan.

  • Heet, heter, heetst

    De verandering van het klimaat zorgt niet alleen voor meer neerslag, het wordt ook warmer. Dat merken we vooral in de zomers. Bij temperaturen boven de 25 graden ligt hittestress op de loer. Wil je zelf zorgen voor een koele omgeving? Begin dan in je tuin.

  • Natte kruipruimtes in de zomer?

    Veel huizen in het land van Maas en Waal hebben nog steeds last van natte kruipruimtes en soms ook ondergelopen kelders. We hebben zes handige weetjes over vochtige kruipruimtes en hoge grondwaterstand voor je op een rij gezet.

  • Het klimaat verandert, verander jij mee?

    Maak kennis met Verander Jij Mee en ga zelf aan de slag om van jouw tuin een groene oase te maken. Dan is je tuin beter bestand tegen natte én droge periodes.

  • Bereid je voor op droogte, vang water op.

    Bereid je voor op droge zomers. Vang regenwater op in je tuin.