Veel huizen in het land van Maas en Waal hebben nog steeds last van natte kruipruimtes en soms ook ondergelopen kelders. Dit heeft te maken met de hoge stand van het grondwater door de extreme regenval en de hoge waterstand in de rivieren van de afgelopen maanden. Net als extreme droge, komen ook extreem natte periodes steeds meer voor door het veranderende klimaat.
Kwel
In ons gebied hebben we ook te maken met kwel. Dat is water dat vooral in de gebieden achter de rivierdijken door de druk van de rivier op de zanderige grond omhoog komt. Ook dat kan dus zorgen voor natte kruipruimtes of natte kelders.
6x handig om te weten:
Elk huis is anders
Water in de woning is natuurlijk erg vervelend. De situatie kan per huis verschillen. Hoe nat de woning is heeft te maken met grondslag, hoogte van het maaiveld, de waterhuishouding op eigen terrein of de bouwwijze van het huis.
Water in kruipruimte geen probleem
In een kruipruimte is water in principe geen probleem. Als het goed is, is het huis ‘dampdicht’ gebouwd. Betekent dat water in de kruipruimte niet zou moeten leiden tot vochtproblemen in huis. Als het grondwater zakt, verdwijnt ook het water weer in huis. Kelders zijn doorgaans waterdicht gebouwd.
Berg spullen hoog en droog op
Heb je in natte periodes water in de kruipruimte of kelder? Dan is waardevolle spullen hoger en droog opbergen een goed idee. Wacht niet tot natte periodes.
Zorg dat water weg kan
In Nederland ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat het water in en rond jouw huis goed weg kan. Bijvoorbeeld door drainage, door minder verhard oppervlak of door waterberging. Meer tips hiervoor vind je op de inspiratiepagina op deze website.
Gebruik een pomp als het moet
Is er veel water? Dan is overtollig water weg pompen een optie. Dat kan met een dompelpomp, verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
Hoe is het bij de buren?
Hebben meerdere buren last van water in de kruipruimte of kelder? Neem contact met je gemeente. Zij kunnen dan kijken of het water in de wijk goed weg kan via de openbare ruimte of het riool.
Het klimaat verandert, verander jij mee?
Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden. Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.
Berg & Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland