Het was eigenlijk de bedoeling dat hij groenteteler zou worden. Net als zijn vader. Lange tijd deed hij dat ook, maar dan naast zijn werk. “Het kostte zoveel tijd en eigenlijk was het niet helemaal mijn ding”. Aan het woord is Lambert Romijnders uit Beneden-Leeuwen. Lambert besloot na een cursus over hoogstamfruitbomen bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland op zijn eigen erf aan de slag te gaan voor de natuur. Van het één kwam het ander en Lambert zet zich nu dagelijks in voor de natuur. Dat doet hij niet alleen op zijn eigen erf. Hij is actief als vrijwilliger bij de hoogstambrigade, hij coördineert de groep die het zwerfafval in de gemeente opruimt en hij is lid van verschillende overleggen met de gemeente over dit onderwerp.
In de natuur hangt alles met elkaar samen
Lambert is gepassioneerd als het gaat om de natuur en klimaatverandering: “Er zijn twee dingen die ik erg belangrijk vind. Als je wilt zorgen dat de omgeving beter tegen de verandering van het klimaat kan, dan moet je zorgen dat er veel verschillende planten, dieren en insecten in het gebied komen. De biodiversiteit moet beter. In de natuur hangt alles met elkaar samen. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Een gezonde omgeving is een diverse omgeving waar water in de grond kan trekken en vastgehouden wordt, waar insecten en dieren genoeg voedsel en beschutting hebben en waar planten staan die bij het gebied horen.”
We hebben elkaar nodig
“Iets anders wat ik heel belangrijk vind, is dat we goed met elkaar samenwerken. Dat we aan de ene kant steeds meer inwoners enthousiast kunnen maken om zelf iets te doen. Bijvoorbeeld door het vergroenen van je eigen tuin of door als vrijwilliger mee te helpen bij de hoogstambrigade. Het is ook nodig dat we als overheden en inwoners nauwer samenwerken. Dat gaat al best aardig, maar het kan beter. Het helpt bijvoorbeeld al heel erg als ideeën van inwoners wat sneller ondersteund worden. In onze gemeente willen we graag tegels uit tuinen halen en daar planten voor terug plaatsen. Als we dit soort acties samen kunnen oppakken met de gemeente dan kunnen we echt meters maken met elkaar.”
Kies planten van hier
“Ik heb nog wel een handige tip voor mensen die aan de slag willen met biodiversiteit in hun tuin. Probeer eens te kijken naar inheemse planten. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Ze zijn sterker en passen zich beter aan aan de veranderende omstandigheden. Voor deze planten is droogte, kou of juist veel nattigheid niet zo’n groot probleem. De Grote kaardebol, Vingerhoedskruid of Gele Kamille zijn een goede optie in Nederlandse tuinen. Ze trekken ook nog eens bestuivers aan. En dat is goed voor de wilde bij die het steeds lastiger heeft in Nederland. Het IVN heeft een handige bloeikalender: als je slim kiest, heb je het hele jaar een mooie bloeiende tuin.”
Maak het niet te netjes
Lambert kreeg als beginner een goed advies dat hij graag doorgeeft: “Tijdens die cursus bij Landschapsbeheer Gelderland zei één van de ecologen tegen mij: maak het niet te netjes. De natuur is ook niet zo aangeharkt. Leg het snoeihout achterin in de tuin. Dat is goed voor de tuin én het bespaart tijd en geld. Laat afgevallen bladeren maar liggen. Dat is goed voor de bodem en het zijn mooie plekken voor dieren om te schuilen.”
Het klimaat verandert, verander jij mee?
Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden. Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.
Berg & Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland
De video en afbeeldingen bij dit bericht zijn gemaakt door: Feather Visuals