De verandering van het klimaat zorgt niet alleen voor meer neerslag, het wordt ook warmer. Dat merken we vooral in de zomers. Bij temperaturen boven de 25 graden ligt hittestress op de loer. Wil je zelf zorgen voor een koele omgeving? Begin dan in je tuin.
Hittestress, dit merk je
Bij hittestress kan je lichaam de warmte niet goed kwijt. Dat merk je. Hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen zijn symptomen van hittestress. Veel drinken en de koelte opzoeken is dan een goed idee. En ook alles in een langzamer tempo doen is raadzaam.
Een koel huis begint met koele tuin
Zorg daarnaast voor een koele omgeving binnen en buiten. Wij Nederlanders houden van strakke en onderhoudsvrije tuinen. We zijn tegelkampioenen en maken onze tuin gezellig met potten met planten. Het nadeel hiervan is dat je tuin een hete plek is. Een koeler huis begint dus met een koelere tuin.
Zet de planten in je tuin gewoon in de grond. Dat helpt. En het planten van een paar boompjes helpt ook. Die zorgen voor schaduw en door het verdampen van water maken ze je tuin koeler. En bonus: bij zomers plensbuien, kan het water ook nog eens beter weg.
Heb je al een groene tuin, maar zie je dat jullie buurt of wijk praktisch helemaal betegeld is en dus in de zomer bijna net zo warm is als de kooltjes in de BBQ? Neem dan contact op met je gemeente. Als je samen met de buurt of wijk wilt vergroenen, is de gemeente vaak bereid om te helpen.
Koele zomertips
Nog meer groen en koel genieten? Ga aan de slag met een van deze tips. Fijne zomer!
Zo creëer je schaduw:
- Plant bomen, struiken of klimplanten die schaduw bieden in je tuin. Bomen zijn vooral effectief omdat ze schaduw geven en tegelijkertijd waterdamp vrijgeven. Hierdoor verlagen ze de omgevingstemperatuur.
- Maak gebruik van pergola’s of luifels: Als bomen niet praktisch zijn, kun je overwegen om pergola’s of luifels te plaatsen boven zitgedeeltes of terrassen om schaduw te bieden en direct zonlicht te verminderen.
Zo houd je je tuin koel
- Koel door kleur. Kies voor lichte kleuren. Donkere oppervlakken absorberen meer warmte dan lichte kleuren. Overweeg daarom lichtgekleurde bestrating of bekleding voor paden en terrassen.
- Maak ruimte voor water: Water heeft een verkoelend effect en kan helpen de omgevingstemperatuur te verlagen. Een fontein of vijver maakt je tuin ook koeler.
- Minder bestrating. Probeer zoveel mogelijk groene ruimte te behouden in je tuin in plaats van overal bestrating aan te leggen. Groene oppervlakken absorberen minder warmte en dragen maken je tuin dus ook koeler.
- Vochtige bodem: Bedek de bodem rond planten met een laag houtsnippers of boomschors. Dit helpt de bodem vochtig te houden, vermindert verdamping en beschermt plantenwortels tegen oververhitting.
- Kies je planten goed: Kies planten die goed bestand zijn tegen hitte en droogte. Inheemse plantensoorten zijn vaak goed aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen minder water.
- Geef slim water: Geef je tuin ‘s ochtends of ‘s avonds water om verdamping te minimaliseren. Vermijd overbewatering. Dat is niet alleen verspilling van water, het maakt je planten ook vatbaarder voor ziekten.
- Zorg voor een gezonde bodem: Bemest je tuin met compost. De grond houdt vocht beter vast. Dat helpt je planten tijdens hete periodes.
Het klimaat verandert, verander jij mee?
Bomen en planten houden de omgeving koel en zorgen voor het opnemen en vasthouden van water. Daarom willen we meer groen en minder stenen in onze dorpen en steden. Zo gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. Doe mee en ga aan de slag met de tips op deze website. Wil je meer weten over Verander jij mee of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw gemeente en geef aan dat je een vraag hebt over klimaatadaptatie.
Berg & Dal | Beuningen | Druten | Heumen | Nijmegen | West Maas en Waal | Wijchen | Waterschap Rivierenland